ABOUT
ASO AKAUSHI
TERROIR TRIP
あか牛と草原が織りなす
テロワールにふれる旅へ
Journey to the Heart of Terroir:
Where the Cows and Grasslands Meet
希少なあか牛が生まれ、育まれる環境。
それを代々まもる人々の思いや背景を知る。
テロワールとは、“土地の個性”のことを指し
もともとは自然環境によって
ワインの味わいが異なるという考え方です。
実際にその土地に足を運び
気候や風土、環境を肌で感じる
それが「テロワール旅」。
Embark on a journey of discovery and indulge your senses on this terroir adventure to the home of the noble Akaushi Japanese Brown Cattle. Set in the picturesque volcanic region of Kumamoto, Kyushu, in southern Japan, Aso is a land of lush grasslands and scenic beauty that serves as the perfect backdrop for an unforgettable culinary experience.
“Terroir” refers to the unique characteristics of the land that shape the flavours of wine, and in the same way, the terroir of Aso influences the taste of Akaushi beef. Journey to the heart of the natural environment that nurtures these majestic animals and the people who have protected them for generations.
さあ目を閉じて、五感を研ぎ澄ましてみましょう。
草原を吹き抜ける風、そこに流れる草木の香り。
心をあたためる火のぬくもり、清らかに流れる水の音。
その中で味わう至極の一皿。
身を持って体感し、五感で味わう美味しさは
より記憶へと刻まれ、こころに沁み入り
一生忘れられぬ旅の思い出となることでしょう。
Close your eyes and let your senses awaken to the fragrance of the grass and the warmth of the fire. Listen to the sound of the pure water flowing. Then, with your senses fully awakened, savour the delicate aroma and rich taste of the locally-sourced ingredients in a sumptuous meal that captures the essence of Aso’s terroir.
This adventure is the perfect opportunity to escape from the hustle and bustle of the city and immerse yourself in the natural beauty, history and tradition of Aso. Come and experience the unforgettable flavours of Akaushi beef, in a journey that will remain in your memory for a lifetime.
AKA-USHI
SUSTAINABLE
BEEF
あか牛の魅力
春から秋にかけて放牧され、
阿蘇の肥沃な草原大地で
栄養豊富な牧草や野草を食べて育つあか牛は
黒毛和牛に比べ、赤身が多いのが特徴。
そんなあか牛の赤身には
うまみ成分が豊富に含まれており、
牛肉本来の味と香りを楽しむことができます。
余分な脂肪がなく、さまざまな料理に
適しているのも特徴。ヘルシーな肉牛として
近年の健康ブームにより注目を集め、
人気を博しています。
From spring to autumn, Akaushi cattle roam free on the fertile grasslands of Aso, where they graze on nutrient-rich grasses and wild herbs, resulting in meat that is leaner and more red in colour than that of the famous Japanese Black Cattle (Kuroge Wagyu).
The lean, flavourful meat of Akaushi is rich in umami and allows the natural taste and aroma of beef to come forward. With little excess fat, it has gained popularity in recent years as a healthier alternative to traditional beef. Akaushi has become a highly sought-after delicacy and a must-try experience for beef lovers. Come to Aso and indulge in the ultimate culinary journey.
あか牛を食べることが
草原を守ることにもつながる。
Savour the Akaushi beef,
protect the grasslands we treasure.
あか牛は生後8ヵ月〜14ヵ月で出荷されますが、
その間、毎日40キロほどの草を食べて育ちます。
阿蘇には広大な大草原が拡がっていますが
実は人間だけではその草原を管理することはできません。
牛に美味しく草を食べてもらうことでも
この美しい阿蘇の草原風景は保たれているのです。
阿蘇に広がる美しい大草原。
あか牛を100グラム食べることで
阿蘇の草原 約4・5畳の保全につながるとも言われています。
Eating Akaushi beef not only satisfies the taste buds, but it also helps protect the lush grasslands of Aso. Due to Japan’s aging and decreasing population especially in rural areas, humans alone can’t properly maintain Aso’s vast grasslands for future generations.
Akaushi cows are shipped out at 8-14 months of age after eating about 40 kilograms of nutrient-rich grass every day. By feeding cows with delicious grass, we can help preserve the beautiful landscapes of Aso. With its stunning grassy plains, Eating just 100 grams of Akaushi beef is said to help preserve around 7.2 square metres of Aso’s grasslands.
MOVIE
本田直之たち食の賢人が、
阿蘇あか牛テロワール旅へ。
Food expert Naoyuki Honda ventures to the heartland of Aso’s Akaushi terroir
Media
PROMOTION
各メディアにモニターツアーの様子を取材していただきました。
This tour has been featured in the following media outlets.
「仕事が楽しければ人生も愉しい」
男性ライフスタイル誌
GOETHE(ゲーテ)
“Life is enjoyable if work is enjoyable”
Men’s lifestyle magazine GOETHE
熊本・阿蘇の「あか牛」が今、注目されている理由。
Why “Akaushi” from Kumamoto and Aso is currently in the spotlight.
VIEW MORE →ジャパン クリエイティブを世界へ。
日本に眠る愉しみをもっと。
ONESTORY(ワンストーリー)
Japan’s creativity to the world.
More of Japan’s hidden delights. ONESTORY
世界に誇る千年続く草原。
人とあか牛が共生しながら実現する、サステナブルな社会。
A thousand-year-old grassland, the pride of Japan.
A sustainable society where humans and cattle coexist.
CONCEPT
阿蘇のあか牛 テロワール旅を構成する
3つのポイント
Food expert Naoyuki Honda ventures to the heartland of Aso’s Akaushi terroir
LEARN
学ぶ
普段は立ち入ることのできない草原で、あか牛を側で感じながら牧野組合の方から阿蘇の歴史【千年の草原】のお話を伺うことが出来ます。長い歴史の中で人の手によって守られてきた草原と、そこで大切に育まれてきたあか牛のルーツを是非学んでみてください。単に美味しいあか牛を食べるだけでなく、その生まれ育った背景や環境を知り、学ぶことでその味わいはより深い体験となることでしょう。
Take a step back in time and learn about the rich history of Aso’s grasslands, a place that has been preserved generation after generation for over a thousand years by the local community. Guided by members of the Pastureland Management Association, you’ll get to experience the breath-taking beauty of the grasslands at locations not normally accessible to members of the public, stand side by side with the revered Akaushi cattle, and discover the roots of this noble breed.
EXPERIENCE
体験する
このツアーでは阿蘇カルデラの山々を眺めながら、どこまでも続く壮大なスケールの草原を駆け巡る、本格的な乗馬を体験することができます。なだらかな丘の斜面でゆったりと草を食む牛たちを眺めながら、非日常の世界をお楽しみください。また通常は立ち入ることが許されない特別な場所にて、草原BBQ体験ができるプランもご用意。草原のど真ん中という抜群のロケーションでのバーベキューは、あか牛の味をより一層奥深く感じさせてくれるはずです。
This tour isn’t just about learning; it’s also about experiencing the natural wonders of Aso with all five senses. Saddle up and gallop through the vast grasslands spreading as far as the eyes can see on an authentic horseback riding experience. Take in the panoramic views of the surrounding mountains and the sight of grazing cows lazily munching on grass while you immerse yourself in a world far removed from the hustle and bustle of everyday life.
As an added highlight of this tour, we offer a special plan where you can enjoy a barbeque meal in the heart of the grasslands, in a location that’s usually off-limits to the public. This unique dining location is guaranteed to enhance the flavours of the Akakushi beef and make for an unforgettable culinary experience.
EAT
食べる
この旅では草原BBQのほか「あか牛のススキ焼き」を始め、囲炉裏端で愉しむ炭火焼きや田楽などの阿蘇の郷土料理も楽しむことができます。また、熊本市内のレストランにて、この旅だけ限定の特別なあか牛のコース料理を味わえるプランもご用意いたしました。阿蘇の歴史を知り、自然を感じた後は、食を通してあか牛を堪能してください。今までにない、「食の体験」があなたをお待ちしています。
No journey through Aso would be complete without indulging in its rich cuisine. You can sample a variety of Aso’s local dishes, including the Akaushi beef itself, grilled on an open flame with blazing susuki silvergrass fresh from the grasslands. There are also traditional Aso specialities such as Dengaku, vegetables slathered with a miso sauce slowly cooked on an open hearth. And for a truly unique experience, there is an exclusive Akaushi beef course dinner at a restaurant in Kumamoto City, allowing you to savour the ultimate gastronomic experience.
TOUR
TOUR OPTIONS
あか牛・阿蘇のさまざまな魅力を楽しめるプラン
You can choose between the following 3 tour plans to enjoy the Akaushi terroir experience.
01プラン1:
食と体験が織りなす
“阿蘇のあか牛”テロワール旅
Journey through the Terroir of Aso’s Akaushi,
where Food and Experiences Intertwine
あか牛と草原維持の関係性について学んだ後は古民家宿にてあか牛の様々な部位を味わえるコース料理を。2日目は乗馬体験で阿蘇の大地を全身で感じ、夜にはフュージョンレストラン「.know」にて、このツアー限定のあか牛の新たな魅力を発見する、スペシャルディナーをご堪能ください。
Discover the fascinating world of Akaushi cattle and its relationship with the preservation of Aso’s vast grasslands, and then indulge in a course meal featuring various cuts of Akaushi beef at a traditional Japanese inn. On Day 2, immerse yourself in the breath-taking landscape of Aso on a Horseback Riding Expedition, and at night, explore new and unique flavours of Akaushi Beef with a Special Dinner at the fusion restaurant ‘.know’ – an exclusive dining experience available only to guests on this tour.
02プラン2:
「千年の草原」に抱かれる
草原メモリアルレストラン/ジオBBQ
Be Embraced by the ‘Millennium Grasslands’
Grassland Memorial Restaurant and Geo-BBQ
普段は入れない牧野にてあか牛と草原維持の関係性について学んだ後は、通常は立ち入ることが許されない特別な場所にて草原BBQ体験を。メイン料理は「阿蘇のあか牛のススキ焼き」。抜群のロケーションでフォトジェニックな草原空間を独り占めしながら、その味わいをご堪能ください。
After embarking on a journey to uncover the fascinating relationship between Akaushi beef and the preservation of the 1000-year old grasslands, you’ll have a special grassland BBQ experience in an exclusive location that’s usually off-limits to the public. The main dish is “Fire-Grilled Aso Akaushi Beef with Blazing Susuki Silvergrass”. Enjoy the flavours of the unique terroir while having exclusive access to the picturesque grassland around you.
03プラン3:
あか牛を五感で堪能!
お土産付き宿泊プラン
Indulge in Akaushi Beef with All Five Senses!
Akaushi Beef Souvenir for Overnight Visitors to Aso
阿蘇のあか牛の美味しさをご旅行後もご自宅等で楽しんで頂くお土産つきプラン。対象の宿泊施設のチェックアウト時に、あか牛の美味しさをご自宅等でも楽しんでいただける厳選商品の引換券を進呈します。
Enjoy Akaushi beef from the comfort of your own home. Upon checking out of a participating accommodation, you’ll receive a ticket that can be exchanged for specially selected Akaushi beef, and you can try your hand at cooking and enjoying it at home.